Wet zorg en dwang: Het alternatievenspel

Het alternatievenspel is een ondersteunend en creatief spel om alternatieven voor onvrijwillige zorg in de Wet zorg en dwang te bedenken. Dit spel helpt onvrijwillige zorg te voorkomen en stappen te zetten in het handelen conform de Wet zorg en dwang. “Hoe kan ik het morgen anders doen?” Met dit spel krijg je daar een mooi antwoord op.

Alles mag en alles kan met het alternatievenspel. Geen enkel idee is te gek, omdat het vooral een leuke en laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met ‘de Wet zorg en dwang’ (Wzd). Met als resultaat dat de deelnemers door het spel in de ‘alternatievenstand’ terecht komen. Hierdoor lopen ze minder snel vast als ze tegen verzet van cliënten/bewoners aanlopen.

De deelnemers gaan naar huis met praktische lijstjes. Hierop staan mogelijke alternatieven voor onvrijwillige zorg in alledaagse situaties. Deze kunnen ze meteen gebruiken tijdens het werk én een concrete actie van wat men vanaf morgen anders gaat doen.

Door het spel te spelen:

  • worden de deelnemers ten eerste in de ‘alternatievenstand’ gezet.
  • wordt onnodige onvrijwillige zorg voorkomen en leer je handelen naar de wet zorg en dwang.
  • gaat men inzien dat er meer mogelijk is dan je denkt.
  • krijgt men meer zelfvertrouwen om andere opties uit te proberen.
  • verhoogt het denken in ‘wat kan wel’.
  • wordt de creativiteit in het team vergroot.
  • verbetert bovendien de samenwerking in het team.
  • verbeterd de kwaliteit van de zorg.
  • verhoogt de kennis van de Wzd en helpt het bij de implementatie ervan.

Het spel duurt ongeveer 2 uur en wordt gespeeld met maximaal 25 personen. Met de hele groep worden er verschillende situaties bedacht en opgeschreven. De grote groep wordt daarna verdeeld in kleinere groepen van 3 tot 5 personen, waarna er voor telkens 3 situaties (3 rondes) minstens 10 alternatieven worden bedacht. Het is een hele praktische en interactieve workshop, met onderdelen als ‘The walk of Alternatives’. De vellen papier liggen aan het eind overal! Verschillende brainstorm methoden maken het verrassend, leuk en afwisselend. Er is ruimte voor inbreng van eigen praktijkervaringen, waardoor je nog beter leert handelen naar de Wet zorg en dwang.

Tot slot kan het spel afgenomen worden in workshop vorm met begeleiding van een van onze trainers, of op basis van licenties. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via onderstaand formulier of via een bericht op Linkedin. Wil je weten welke trainingen er nog allemaal zijn? Klik hier om ons overzicht van trainingen te zien.

Stuur mij de demo

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.