Microlearning Onbegrepen gedrag begrijpen

Je kunt het gedrag van de mens met dementie niet veranderen. Je kunt er wel naar luisteren en ze helpen.

Mensen met dementie kunnen soms niet meer duidelijk maken dat ze zich niet prettig voelen. Ze zijn zich er ook niet altijd bewust van. Maar ze uiten het wel altijd. Met hun gedrag. Ze worden bijvoorbeeld agressief. Of ze lopen weg, verstarren of gaan geluid maken. Dat gedrag kunnen wij vaak niet goed plaatsen, waarom doen ze dat? Wij zijn het dus die het gedrag niet begrijpen.

In deze microlearning leren zorgmedewerkers beter begrijpen waarom mensen met dementie ‘onbegrepen gedrag’ vertonen. Het is namelijk altijd een uiting van een behoefte. En dat betekent dat ze zelf heel veel invloed hebben op het gedrag. Het is een kwestie van zoeken naar de behoefte. In die zoektocht leren ze over het belang van het levensverhaal, het ‘prikkelfilter’, de invloed van de fysieke omgeving, hoe de eigen normen en waarden onbewust meespelen, de 5 alertheidsfasen en nog veel meer.

Ze leren stap voor stap hoe ze hun eigen gedrag, denkwijze en handelen kunnen veranderen zodat de cliënt minder onbegrepen gedrag vertoont.

Omdat ieder mens anders is zijn er geen kant-en-klare antwoorden. Helaas. In plaats daarvan krijgen ze een concreet plan van aanpak met veel praktische tips om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.

Het is geen ‘droog oefenen’: iedere deelnemer gaat aan de slag met een eigen gekozen cliënt. Zo wordt de theorie direct verbonden aan de eigen praktijk. Ze gaan op zoek naar de oorzaken van het gedrag en verschillende interventies uitproberen. Met als resultaat dat ze de eigen cliënten beter leren kennen en het onbegrepen gedrag misschien zelfs verdwijnt.

De deelnemers krijgen in 4 weken in totaal 13 korte mails (geen gedoe met apps of inlogcodes). Die mail noemen wij een leersnipper en bevat altijd een klein brokje hapklare informatie en een praktijkopdracht. De leersnippers zijn kort, laagdrempelig en afwisselend. Er zit van alles in: video, infographic, puzzel, en nog veel meer.

Daarna volgen nog 2 leersnippers gevuld met input vanuit de deelnemers zelf. De deelnemer bepaalt dus zelf wat hij/zij wilt leren. Of met collega’s wilt delen.

Kernwoorden van de microlearning: onbegrepen gedrag, praktijk-gericht, laagdrempelig, afwisselend, kort, stimuleert het gesprek. Klaar in 3 minuten per keer. Waar en wanneer men wilt.

De microlearning is primair gemaakt voor verzorgenden en verpleegkundigen in de intramurale ouderenzorg. Daarnaast is hij ook geschikt voor bijvoorbeeld activteitenbegeleiders.

De microlearning kost €35,- per deelnemer (staffels zijn van toepassing) en van verlettijd is geen sprake. Standaard krijgt de organisatie inzicht in het leerrendement door een mini-Kennismonitor en analytics over het gebruik van de microlearning.

Vraag hieronder de gratis demo van de microlearning Onbegrepen gedrag begrijpen aan!

Onze microlearnings zijn uniek in hun aanpak. Door langer met het onderwerp bezig te zijn, gebeurt er écht iets bij de deelnemers. Het is laagdrempelig door de mail als medium, door de korte makkelijke stukjes tekst en doordat we het luchtig houden. Door de praktijkopdrachten reflecteren ze op hun eigen gedrag en handelen, leren ze de cliënten beter kennen en gaan ze samen aan de slag om onbegrepen gedrag te verminderen.

Stuur mij de demo

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.