Onbegrepen gedrag bij dementie – Microlearnings

Je kunt het onbegrepen gedrag bij dementie niet veranderen. Je kunt wel de behoefte erachter zoeken en ze helpen.

Mensen met dementie kunnen soms niet meer duidelijk maken dat ze zich niet prettig voelen. Ze zijn zich er ook niet altijd bewust van. Maar ze uiten het wel altijd. Met hun gedrag. Ze worden bijvoorbeeld agressief. Of ze lopen weg, verstarren of gaan geluiden maken. Dat gedrag kunnen wij vaak niet goed plaatsen, waarom doen ze dat? We noemen het dan onbegrepen gedrag. Wij zijn het die het gedrag niet begrijpen.

onbegrepen gedrag bij dementieIn deze serie van 3 microlearnings leren zorgmedewerkers beter begrijpen waarom mensen met dementie ‘onbegrepen gedrag’ vertonen. Het is namelijk altijd een uiting van een behoefte. En dat betekent dat ze zelf heel veel invloed hebben op het gedrag. Het is een kwestie van zoeken naar de behoefte. In die zoektocht leren ze over het belang van het levensverhaal, het ‘prikkelfilter’, de invloed van de fysieke omgeving, hoe de eigen normen en waarden onbewust meespelen, de 5 alertheidsfasen en nog veel meer.

Begrijpen, verdiepen en beïnvloeden

Ze leren in 3 microlearnings hoe ze hun eigen gedrag, denkwijze en handelen kunnen veranderen zodat de bewoner minder onbegrepen gedrag vertoont.

  1. Onbegrepen gedrag begrijpen. We staan stil bij wat ‘onbegrepen gedrag’ eigenlijk is: wij begrijpen het gedrag niet. We introduceren het GIFS oorzaken-model en geven een overzicht van veel voorkomende oorzaak-gedrag combinaties. Bewustwording staat centraal: onbegrepen gedrag is een signaal! 
  2. Verdiepen in onbegrepen gedrag. De deelnemers kiezen een eigen rode draad bewoner met onbegrepen gedrag. Voor hem of haar duiken we verder in het GIFS-model op zoek naar mogelijke oorzaken voor het gedrag. Zoveel mensen zoveel wensen!
  3. Onbegrepen gedrag beïnvloeden. In deze laatste in de serie gaan we aan de slag met oplossingen voor de rode draad bewoners om het onbegrepen gedrag weg te nemen. Leren door te proberen!

Het is geen ‘droog oefenen’: vanaf de microlearning ‘Verdiepen in onbegrepen gedrag’ gaat iedere deelnemer aan de slag met een eigen gekozen bewoner. Zo wordt de theorie direct verbonden aan de eigen praktijk. Ze gaan op zoek naar de oorzaken van het gedrag en in de derde microlearning verschillende interventies uitproberen. Met als resultaat dat ze de eigen bewoners beter leren kennen en het onbegrepen gedrag bij dementie misschien zelfs verdwijnt.

Hoe werkt het?

In al onze microlearnings krijgen de deelnemers gedurende enkele weken 3 – 4 korte emails (3 minuten). Zo’n mail noemen wij een leersnipper en bevat altijd een klein brokje hapklare informatie en een praktijkopdracht. De leersnippers zijn leuk, laagdrempelig en afwisselend. Er zit van alles in: video, quiz, stellingen, puzzel en nog veel meer. Het loopt via de email, dus geen gedoe met apps of inlogcodes. Het is een leertraject: van individueel digitaal naar samen leren in de praktijk (werkplekleren). Leren waar en wanneer men zelf wilt.

Kernwoorden van de microlearning: onbegrepen gedrag, praktijk-gericht, laagdrempelig, afwisselend, kort, leuk, werkplekleren, email.

Deze microlearning serie is primair gemaakt voor verzorgenden en verpleegkundigen in de intramurale ouderenzorg. Daarnaast is hij ook geschikt voor bijvoorbeeld activteitenbegeleiders.

De microlearning kost €35,- per deelnemer (staffels zijn van toepassing) en van verlettijd is geen sprake. Standaard krijgt de organisatie inzicht in het leerrendement door een mini-Kennismonitor en analytics over het gebruik van de microlearning.

Vraag hieronder de gratis demo van de microlearning Onbegrepen gedrag begrijpen aan!

Onze microlearnings zijn uniek in hun aanpak. Door langer met het onderwerp bezig te zijn, gebeurt er écht iets bij de deelnemers. Het is laagdrempelig door de mail als medium, door de korte makkelijke stukjes tekst en doordat we het luchtig houden. Door de praktijkopdrachten reflecteren ze op hun eigen gedrag en handelen, leren ze de bewoners beter kennen en gaan ze samen aan de slag om onbegrepen gedrag te verminderen. Meer weten over microlearning? Klik hier om naar de pagina ‘wat is een microlearning’ te gaan.

Stuur mij de demo

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.