Ervaar kwetsbaarheid met de ouderdoms-simulatiepakken

Ervaar zelf hoe het is als je lijf niet meewerkt. Onze verzwaringspakken maken je stram, beperkt, doof en slechtziend. Alles is een opgave en je wordt afhankelijk van anderen.

Als je ouder wordt, gaan je zintuigen achteruit en worden je spieren strammer. Alles wat nu nog vanzelfsprekend is, wordt steeds meer een opgave. En alles gaat steeds langzamer.

Oke, we gaan een stukje lopen. Ai, opstaan valt nog niet mee. Hee, til me er niet uit, ik wil het eerst zelf proberen. En ik kan heus nog wel zelf lopen hoor. Kijk, we zitten aan het ontbijt. Lekker, hagelslag. Hm, maar hoe smeer ik dat nu ik zo beperkt ben? Wat een bende heb ik ervan gemaakt…..

De workshop met onze ouderdomssimulatiepakken laten de deelnemers ervaren hoe is het om kwetsbaar te zijn, omdat je zintuigen verslechteren en je lichaam niet meer zo soepel is als wat het was. Door dit zelf te ervaren, ga je je cliënten beter begrijpen. Je snapt de onvermogens beter, zoals waarom cliënten zo langzaam zijn en waarom ze altijd in de stoel ploffen. Je krijgt meer begrip voor de emoties. Kwetsbaar worden is moeilijk, mensen zijn vaak sneller geïrriteerd, boos, kortaf, verdrietig, gefrustreerd, ze schamen zich of misschien zijn ze juist passief omdat alles veel moeite kost.  Als je dit zelf ervaart snap je het beter, toon je meer begrip, ervaar je de zorg als minder zwaar en kun je betere zorg leveren.

De workshop bestaat uit 2 programma’s die parallel lopen. Halverwege ruilen de deelnemers om, zodat iedereen beide programma’s meemaakt.

1. De ouderdomssimulatiepakken Men werkt in tweetallen; de een is cliënt en krijgt het verwaringspak aan, de ander is zorgverlener. Samen doorlopen ze een aantal opdrachtjes, zoals de pyama aantrekken en brood smeren. Hoe voelt het om beperkt en afhankelijk te zijn? En hoe ging het contact met de zorgverlener? 

2. Prikkelverwerking In dit deel simuleren we een verstoorde prikkelverwerking. De deelnemers werken met een visusstoornis en slecht gehoor in tweetallen aan opdrachtjes. Lukt dat nog als je overprikkeld bent? Wat doet dat met je? Welke bijdrage heb jij bij jouw cliënten als het gaat om overprikkeling? 

De deelnemers wordt een spiegel voorgehouden, omdat je de zorg als cliënt ervaart, ondergaat en bekijkt. Je kijkt als het ware naar het gedrag van anderen wat in het echte leven jouw eigen gedrag zou kunnen zijn.

Het ouderdomssimulatiepak sluit perfect aan bij onze motto’s Wat je doet ervaar je, en wat je ervaart blijft hangen en Groei begint bij bewustwording en heeft daarna herhaling en vertaling nodig.

 

 

“Nu weet ik waarom cliënten zich in de stoel laten vallen in plaats van gewoon te gaan zitten”

(bovenstaande foto’s zijn genomen tijdens de corona pandemie)

Doelgroep

De training met de ouderdomssimulatiepakken is vooral ontwikkeld voor zorgmedewerkers, mantelzorgers en naasten van mensen met dementie. Er geen voorkennis nodig. Een sessie duurt 3 uur voor maximaal 12 deelnemers. De training wordt begeleidt door 2 ervaren trainers van Ideon.

 

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op we gaan samen in gesprek hoe we de ouderdomssimulatiepakken in jouw (zorg)organisatie in kunnen zetten.

Graag ontvang ik meer informatie

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.