Bewoners in de intramurale zorg kunnen niet hun eigen thuis maken. Er valt voor hen vaak niet veel te kiezen. Bijvoorbeeld over waar het gebouw staat, de medebewoners, de tegels op de badkamer, wat er op de vloer ligt, wat er gegeten wordt, welke geuren er hangen, welke regels er zijn, of hun huisdeur mee mag, wat er in de tuin groeit, hoe de feestdagen gevierd worden, uit wat voor kopjes er gedronken wordt, en ga zo maar door.

Toch is er heel veel mogelijk om bewoners zich thuis te laten voelen. Meer dan je denkt! Met Zo voel ik me thuis hebben wij een methodiek ontwikkeld voor zorginstellingen en medewerkers om hier praktisch mee aan de slag te gaan. Het is een methodiek voor persoonsgericht werken, waarbij alles draait om het welzijn van de bewoners. Je wordt je bewust van de verschillen tussen mensen en leert te denken vanuit de ogen van een ander.

Klik hier om je aan te melden voor het gratis webinar over ‘Zo voel ik me thuis’!

Zo voel ik me thuis

Het model bestaat uit zeven onderdelen. Samen zorgen ze ervoor dat iemand zich thuis voelt. Lottie van Starkenburg heeft het model ontwikkeld vanuit vele gesprekken over je thuis voelen. Iedereen vult elk onderdeel anders in. En elk onderdeel doet ertoe, maar voor iedereen zijn andere onderdelen het belangrijkst. De onderdelen staan ook in verbinding met elkaar. Hoe meer verbindingen er zijn tussen de onderdelen, hoe sterker het thuisgevoel is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plek – Thuis begint op de plek waar je woont. Je huis, appartement of kamer. Thuis houdt daar niet op. Thuis is ook jouw flat, buurt of woonplaats, of de streek of het land waarmee je verbonden voelt.

Zintuigen Thuis worden al je zintuigen geprikkeld op een manier die jij prettig vindt. Licht, geluid, geur, smaak, tast en temperatuur: alles past bij jou.

Anderen – Thuis deel je vaak thuisgenoten: partner, kinderen, huisdieren,… Thuis verwelkom je je familie en vrienden. Jij bepaalt wie welkom is, wanneer en hoe lang. Thuis kun je je terugtrekken.

Emoties – Thuis voel je je veilig en geborgen. Thuis is de plek waar je kan uithuilen en stampvoeten van woede. Thuis heb je de privacy voor intimiteit en seksualiteit.

Tijd – Met je thuis heb je een verleden en een toekomstperspectief. Thuis hanteer je je eigen dagritme. Tradities en rituelen versterken het thuisgevoel.

Opvattingen – Thuis leef je volgens jouw opvattingen over wat goed is. Jouw normen en waarden, de leefregels van jouw godsdienst of spirituele overtuiging. Je deelt de sociale omgangsvormen met de mensen om je heen.

Ik – Thuis is van, voor en door jezelf. Thuis ben jij de baas. Jouw thuis geef jij vorm. Jouw thuis past bij wie jij bent.

 

Aan de slag!

Samen aan de slag met ‘Zo voel ik me thuis’? Dat kan!

 

Kennismakingsworkshop

In deze workshop ontdek je je eigen thuis en die van je collega’s. Je wordt je ervan bewust hoe verschillend een thuis voor iedereen is. We maken een start met het bedenken van hoe dit voor de bewoners is. Op een speelse manier leer je de essentie van ‘Zo voel ik me thuis’ kennen.

Duur: 2 uur
Locatie: in company of online
Aantal deelnemers: maximaal 12
Inclusief: moodboard

Verdiepende training

Tijdens deze eendaagse training maak je eerst kennis met ‘Zo voel ik me thuis’ door je eigen thuis te ontdekken. Daarna ga je in kleine groepen leren hoe je erachter komt wat ‘thuis’ voor iemand anders betekent. We behandelen daarin verschillende situaties zoals tijdens de maaltijd, het vieren van feestdagen, tijdens activiteiten, enzovoort. De groep kiest zelf deels de situaties. We oefenen vragen stellen en kijken met de ‘Zo voel ik me thuis’ bril. Alle deelnemers krijgen een set vraagkaarten mee naar huis.

Duur: 1 dag
Locatie: in company
Aantal deelnemers: maximaal 12
Inclusief: moodboard en set kaarten voor iedere deelnemer

Microlearning

Op dit moment werken wij hard aan de microlearning ‘Zo voel ik me thuis’. In dit leertraject van enkele weken ontvangen de deelnemers meerdere korte, praktische leersnippers. Ze leren de 7 onderdelen van ‘Zo voel ik me thuis’ kennen, ontdekken wat voor henzelf een ‘thuis’ betekent en gaan voor verschillende concrete situaties aan de slag om het huis voor de eigen bewoners een thuis te maken. Naar verwachting is de microlearning per 1 april 2022 beschikbaar.

Maatwerk

Verdieping nodig voor visie-ontwikkeling, een nieuw beleidsplan, train-de-trainer door de hele organisatie, intakevragen of tevredenheidsonderzoek? In overleg maken we een maatwerktraject voor jullie organisatie. Aan het eind kan iedereen zeggen: “Ik voel me hier zó thuis!”

Neem contact met ons op, dan maken we een afspraak voor een oriënterend gesprek.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.