Word een expert in de Wzd met onze cursussen

Wil jij meer leren over de nieuwe Wet zorg en dwang en wat dit betekent voor jouw rol als zorgverlener? Volg dan een cursus Wet zorg en dwang bij Ideon Trainingen. Onze op maat gemaakte cursussen helpen zorgverleners bij de omslag van de oude Wet Bopz naar de nieuwe Wet zorg en dwang. Leer over onvrijwillige zorg en hoe je vrijwillige alternatieven kunt toepassen.

Waar de Wet Bopz handelde over dwangmiddelen en maatregelen, heeft de Wet zorg en dwang het over onvrijwillige zorg. Autonomie van de cliënt staat nu centraal. Daarnaast goldt de Wet Bopz alleen op Bopz-afdelingen, terwijl de Wzd geldt voor alle cliënten met een pg-indicatie die zorg ontvangen. Dus ook op somatische afdelingen, de dagopvang en thuis. Het belangrijkste verschil is wellicht dat men alleen onvrijwillige zorg mag toepassen als er aangetoond is gezocht naar vrijwillige alternatieven.

cursus wzd

Afhankelijk van de doelgroep, leerbehoefte en gewenste werkvorm helpen wij medewerkers van zorgorganisaties wegwijs te worden in de nieuwe Wzd. En we gaan een stap verder: samen gaan ze de Wzd en het eigen organisatiebeleid omzetten naar de praktijk door het maken van een plan van aanpak en werkafspraken.

Onze opleidingen zijn altijd op maat en een training voorbereiden is een zorgvuldig proces. Op basis van de Kennismonitor Wet zorg en dwang (indien ingezet) en door te kijken naar het beleid en de setting van de eigen organisatie. Ook is er alle ruimte om specifieke eigen leerdoelen toe te voegen aan de opleiding die wellicht net buiten het thema Wzd vallen.

Ons aanbod cursussen Wet zorg en dwang

Basistraining, 2 dagdelen / digitale sessies

 • Voor alle geïnteresseerden
 • Na de training is men op de hoogte van de belangrijkste facetten van de Wzd en wat dat betekent voor de eigen rol

Training voor zorgverantwoordelijken, 2, 3 of 4 dagdelen / digitale sessies

 • Voor iedereen die binnen de Wzd de rol van zorgverantwoordelijke heeft of krijgt
 • Na deze training zijn de deelnemers in staat hun rol als zorgverantwoordelijke uit te voeren en daarbij het beleid en de afspraken binnen de eigen organisatie toe te passen
 • Inclusief een plan van aanpak voor implementatie van de eigen rol (bij minimaal 3 dagdelen / sessies)
 • Geaccrediteerd bij de V&VN

 Train-de-trainer Wet zorg en dwang, 4 of 5 dagdelen (kan deels digitaal)

 • De ideale voorbereiding voor medewerkers die hun eigen collega’s training gaan geven over de Wzd
 • Na deze training is men goed op de hoogte van de Wzd en kan men de eigen collega’s trainen
 • Inclusief een zelf gemaakte training
 • Geaccrediteerd bij de V&VN

In al deze trainingen wordt gebruik gemaakt van een syllabus en een lesboekje.

Staat de training die u voor ogen heeft hier niet tussen? Al onze trainingen zijn ontstaan vanuit een behoefte. Dus neem contact met ons op we gaan samen in gesprek of wij invulling kunnen geven aan uw wensen. En kijk ook eens bij de Microlearning Wet zorg en dwang: Onvrijwillige zorg (h)erkennen.

Graag ontvang ik meer informatie

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.