Ervaar dementie in een Virtual Reality training

Trainer beleeft VR training dementieKruip in de huid van iemand met dementie met de VR beleving! De Virtual Reality training laat je ervaren waar mensen met dementie dagelijks tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.

Het is heel moeilijk om je voor te stellen wat er in iemand anders omgaat. Al helemaal wanneer die ander dementie heeft. Waarom doet de cliënt, je partner of ouder zo anders? Wat denkt hij/zij? Ook al word je er dagelijks mee geconfronteerd: het écht snappen blijft moeilijk. De VR-training laat deelnemers op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om in een beginnend en verder gevorderd stadium van dementie te verkeren.

De boodschappen opruimen. Uhm, oke. Even kijken. De koelkast. Waar zou die zijn? Alle deuren lijken hetzelfde. Dan trek ik er maar wat open. Ah, gevonden. Oeps, volgens mij had ik hier al voldoende van in huis. Ik lach erom, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig. Jeetje, overal briefjes. Het zal wel helpen als je dementie hebt, maar ik voel me er wel dom door.

vr beleving

De Virtual Reality dementie training is ontwikkeld door IntoD’mentia, met als doel het begrip voor mensen met dementie te vergroten. Zorgprofessionals en mantelzorgers stappen via de levensechte VR-ervaring in de wereld van iemand met dementie en ervaren verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens. Gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben. Als je zelf ervaart hoe het is om met dementie te leven, snap je het beter, toon je meer begrip, ervaar je de zorg als minder zwaar en kun je betere zorg leveren.

Dankzij volumetric video, een 3D-omgeving en professionele acteurs voelt het voor mensen die de VR-bril op hebben alsof ze in een echte wereld met echte personen zijn. De deelnemer wordt zelf iemand met dementie en komt terecht in allerlei heel herkenbare situaties. Door zelf verschillende handelingen te verrichten en vergissingen te maken, ontstaat herkenning die niet alleen kan ontroeren maar ook confronterend kan zijn.

Er zijn 2 films beschikbaar, die zich beide bij de cliënt thuis afspelen.

1. “Het bedreigde ik.” Deze film is gericht op dementie in het beginstadium.

In een gezellige woonkeuken worden deelnemer ondergedompeld in de wereld van iemand met beginnende dementie. Daar waar alles normaal lijkt, maar het toch niet is. Want waarom werkt de radio ineens niet meer? Waarom klopte het boodschappenlijstje niet? Wat heb ik verkeerd gedaan? 

2. “Het verdwaalde ik.” Deze film brengt de specifieke problemen die spelen bij gevorderde dementie onder de aandacht. Kenmerken zoals verloren raken in tijd, ruimte en plaats, ongeremd gedrag en agressie komen in de simulatie aan de orde. 

Daarnaast komt in “Het verdwaalde ik” het verbeteren van de driehoeksverhouding tussen de persoon met dementie, zorgprofessional en mantelzorger aan bod.

De deelnemer wordt een spiegel voorgehouden, omdat je in de film als cliënt kijkt naar het gedrag van anderen, wat in het echte leven jouw eigen gedrag zou kunnen zijn.

De Dementiebril sluit perfect aan bij onze motto’s Wat je doet ervaar je, en wat je ervaart blijft hangen en Groei begint bij bewustwording en heeft daarna herhaling en vertaling nodig.

“Vreselijk hoe mensen over je praten. Alsof je er niet bent. En die verwijten… Je voelt je heel klein. En je hebt alleen maar je best gedaan.”

Marion de Ruiter – trainer Ideon

Voor wie is de VR beleving?

De Dementiebril is heel breed inzetbaar. Zorgorganisaties gebruiken de VR beleving voor hun medewerkers, en steeds vaker ook in de driehoek met mantelzorgers/vrijwilligers en cliënten. Hoewel de films niet geschikt zijn voor mensen met dementie zelf, is het wel een mooi vertrekpunt om samen in gesprek te gaan. De VR beleving wordt ook veel ingezet in het MBO en HBO zorgonderwijs en in het kader van een dementievriendelijke samenleving.

vr beleving

Er zijn meerdere manieren om met de Dementiebril aan de slag te gaan.

In-company trainingen met de Dementiebril

Bij onze in-company trainingen komen wij naar je toe. Alle benodigde materialen nemen we mee.

  • Belevingsdag
    Bij een belevingsdag is het doel om meerdere mensen kennis te laten maken met de Dementiebril. In kleine groepjes ervaren de deelnemers dementie met de VR bril en is er een nagesprek.
  • Basistraining
    In de basistraining gaan we een stapje verder. We vertalen de beleving naar kennis over dementie en handvatten voor in de eigen praktijk. Zo gaan we in op de hersenschade bij dementie, hoe maak je contact, do’s en don’ts en goede voorbeelden. We nodigen de deelnemers uit met eigen verhalen te komen, waarvoor we samen tips en handvatten bespreken. Per dagdeel kunnen er 12 deelnemers meedoen. De deelnemers ontvangen ook een cadeau: onze Casuïstiekbundel Onvrijwillige zorg.
  • De Dementiebril als onderdeel van een maatwerk leertraject
    Combineer de VR beleving met ouderdomsverzwaringspakken, een workshop ‘GOEDe’ communicatie, of een microlearning over het omgaan met de (on)vermogens van mensen met dementie. In een maatwerk traject bepalen we samen de leerdoelen en werkvormen. Zo maken we een reis van bewustwording naar toepassing in de praktijk.

Een licentie aanschaffen voor de VR beleving met de Dementiebril

Liever in eigen beheer aan de slag met de VR beleving? Dat kan ook. Als (zorg)organisatie kun je een licentie aanschaffen op de Dementiebril en zelf trainingen verzorgen met de Dementiebril. Je krijgt de beschikking over de software/film van de simulatie en toegang tot het trainingsmateriaal. Als organisatie dien je zelf over Virtual Reality-apparatuur te beschikken of wij helpen met de aanschaf hiervan. Bij aanschaf van een licentie krijg je eenmalig (verplicht) een train-de-trainer sessie waarin we mensen van de eigen organisatie opleiden om de training te verzorgen.

Wij vertellen er graag meer over!

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op we gaan samen in gesprek hoe de Dementiebril in jouw (zorg)organisatie ingezet kan worden.

Wil je alvast een kleine sneak preview? Bekijk dan dit filmpje!

vr beleving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graag ontvang ik meer informatie

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.