Workshops over dementie

Omgaan met mensen met dementie kan soms best lastig zijn. Vooral als je geen zorgopleiding hebt gevolgd. Ideon heeft een aantal korte workshops waarin vrijwilligers en niet-verzorgend personeel dementie leren begrijpen en gaan denken vanuit de persoon met dementie.

workshops over dementie

Ons aanbod workshops over dementie

Heeft u een andere vraag dan de workshops hieronder? Wij kunnen ook workshops op maat maken.

Wat is dementie?

Bij dementie is vergeetachtigheid vaak het eerst waar mensen aan denken. Dat klopt vaak ook wel, maar er is méér loos. Dementie is een verzamelnaam voor meerdere ziekten. En iedere persoon met dementie heeft andere problemen. In deze workshop leren de deelnemers wat dementie met iemand doet. Want dementie raakt je tot in de diepste kern van alles wat je kan, wat je kent en wie je bent.

Regie bij dementie

Ieder mens vindt het belangrijk om zin uit het leven te halen, om de dag zinvol te besteden en daar zelf de regie over te kunnen voeren. Dat geldt voor mensen met dementie net zo goed. In deze workshop leren de deelnemers wat ‘zinvol’ betekent. Bijvoorbeeld dat het te maken heeft met iemands normen en waarden. En wat men zelf kan doen om bij een persoon met dementie erachter te komen wat voor hem of haar ‘zinvol’ is en hoe je hierbij kunt ondersteunen.

Benadering en communicatie

Hoe maak je écht contact met mensen met dementie? Hoe weet je of ze je begrijpen? Wanneer is het benoemen van feiten nog zinvol en welke alternatieven zijn er? In deze workshop gaan we hiermee aan de slag.

Activiteiten

Door iets te doen voel je dat je leeft. Zowel de hersenen als het lichaam hebben prikkeling en uitdaging nodig (maar ook niet teveel). Dat wil echter niet zeggen dat je iedere week hetzelfde wilt doen. Of dat iedereen hetzelfde leuk en uitdagend vindt. Dat geldt voor mensen met dementie net zo goed. In deze workshop leren de deelnemers dat het aanbod moet passen bij iemands mogelijkheden en interesses. En dat ook kleine bezigheden een groots effect kunnen geven in ontspanning en contact.

 

Onze aanpak

Deze workshops duren 1,5 uur en geven we in-company. Welke en hoeveel workshops we komen geven bepaalt u zelf, samen maken we een mooi programma. Deze workshops zijn geschikt voor iedereen die direct contact heeft met mensen met dementie. Een vooropleiding is niet nodig.

In overleg kunnen we iedere workshop op maat maken of een geheel nieuwe workshop ontwikkelen. De workshops worden gegeven door zeer ervaren trainers.

In al onze workshops zorgen we ervoor dat:

  • er veel praktische opdrachten en zelfervaringsoefeningen zijn
  • er veel ruimte is om ervaringen te delen
  • we de diepte in kunnen gaan
  • de deelnemers geboeid blijven tot aan het eind
  • we niet langer dan paar minuten achter elkaar ‘theorie’ behandelen
  • de deelnemers naar huis gaan met een overzichtelijke infographic met daarop de highlights van wat er is behandeld

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.