Casuïstiekbundel Onvrijwillige zorg

casuistiekbundel WzdOnvrijwillige zorg is de basis van de Wet zorg en dwang. Het goed implementeren van de wet slaagt dan ook alleen als iedere medewerker op de werkvloer weet wat onvrijwillige zorg inhoudt. Oftewel, als iedere medewerker de vraag kan beantwoorden: ‘mag ik dit wel doen?’. Onze Kennismonitoren laten zien dat de basiskennis over de Wzd bij nog lang niet iedereen goed bekend is.

De volgende stap is de bewustwording dat onvrijwillige zorg in werkelijk alles verscholen kan zitten. Alleen als men zich dat realiseert, en vervolgens bewust na gaat denken over het eigen handelen, ontstaat er ruimte voor verandering.

Die verandering is wat de wet beoogd. Het is namelijk een wet die eigenlijk verplicht om persoonsgerichte zorg te leveren. Dat vraagt niet alleen om kennis en bewustwording over de Wzd, maar ook om het zien van de ander. Het leren kennen van de cliënt, altijd alert zijn en meeveren met het moment van de dag. Dat is niet eenvoudig. Dat zien wij ook in de leertrajecten die wij de afgelopen jaren hebben mogen doen bij vele verschillende zorgorganisaties.

We hebben ook gezien dat er in de praktijk vaak nog veel ‘regeltjes’ en gewoontes zijn, die zonder dat men het doorheeft eigenlijk onvrijwillige zorg zijn. Denk aan de vaste bedtijden, standaard een boterham met kaas krijgen en geen vloerkleden mogen.

In deze casuïstiekbundel hebben we verhalen over onvrijwillige zorg verzameld en gebundeld voor jou. Ze komen uit de verslagen van de trainingen die we hebben gegeven. Je leest hekenbare situaties die eigenlijk overal wel voorkomen, grappige situaties, creatieve oplossingen, ontroerende verhalen en soms zijn ze pijnlijk of verdrietig. Ze gaan over het alledaagse leven, de dagelijkse verzorging, initimiteit en seksualiteit, dwangmatig gedrag, angst, schaamte, gedragsveranderingen en nog veel meer. Maar ook over dingen als de macht der gewoonte, samenwerking en rapporteren. Stuk voor stuk zijn het verhalen die zorgmedewerkers hebben durven delen. Laten we daar respect voor hebben; lees en laat je inspireren, maar oordeel niet.

Ideon is nieuwsgierig, vooruitstrevend en heeft een wetenschappelijke inslag. Daarom verzamelen wij doorlopend allerlei data. Ook over de Wet zorg en dwang. Zo weten we welke handelingen medewerkers zelf het ergst zouden vinden als het hen overkwam, welke onvrijwillige zorg het meest voorkomt en hoe het staat met de basiskennis. Ook hebben we zelf 2 handige beslisbomen ontwikkeld: ‘Onvrijwillige zorg’ en ‘Onvrijwillige opname’. Dit en meer is allemaal te lezen in deze casuïstiekbundel.

De Wet zorg en dwang vraagt om een andere manier van werken. En dat gaat niet vanzelf. Wij hopen dat deze casuïstiekbundel daar een klein beetje bij helpt. Laat het een bron van inspiratie zijn. Discussieer met elkaar over de verhalen. Hoe gaat het bij jullie? Hoe sta je er zelf in? Zo komen we vanzelf kleine stapjes vooruit in het werken volgens de Wet zorg en dwang.

Graag ontvang ik de casuïstiekbundel Onvrijwillige zorg

  • Als je bundel in boekvorm bestelt, krijg je hem automatisch ook per email toegestuurd.
  • Bestel je de boekvorm van de casuïstiekbundel? Geef dan hier het gewenste aantal aan. Je ontvangt van ons een factuur per mail. Na betaling krijg je een bevestiging en sturen wij de casuïstiekbundel(s) zo snel mogelijk naar je toe.
  • Ideon gebruikt de gegevens die je op dit formulier invult om de casuïstiekbundel toe te sturen. Tevens meld je je hiermee aan voor onze nieuwsbrief & gratis KennisFlits.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.