Hoe krijg ik meer ouderen in beweging?

Ik ben al wandeljuf en luisterend oor voor een aantal bewoners van KSW (Rumah Kita, Zinzia Zorggroep). Maar ik wil meer! Meer uitdaging. Hoe krijg ik onze ouderen meer in beweging?

Ik hou van sporten en bewegen. Ik bedacht zelf om een stoelyoga te gaan organiseren. Zo gezegd zo gedaan…

Vanochtend heb ik mijn eerste stoelyoga Indonesische stijl mogen geven aan een enthousiaste groep ouderen. Ik had mij voorgenomen, dat als ik minimaal 1 a 2 bewoners in beweging zou krijgen dan was het voor mij al geslaagd.

Ik had overigens het lesje wel voorbereid. Dit is niet zomaar een lesje yoga maar een Indische zityoga van mij. Ik heb gebruik gemaakt van meerdere zintuigen:
– Lavendelgeurstokjes zodat men ‘zen’ kan worden van de geur
– Indonesische yoga muziek met een beetje Balinese dans erdoorheen
– Bewegingen met woorden die men kunnen raken omdat men er iets mee te maken hebben
Het was een succes!

Een paar voorbeelden; plukkende bewegingen maken alsof we pisang aan het plukken zijn. Een bewoner zei gelijk: ja pisang goreng.

Met de polsen bewegen alsof we aan het dansen zijn net zoals een Balinese dans. Och een bewoner ging helemaal in op de muziek.

Och wat hadden we een lol. En hier doe ik het dus voor. 90% deed mee. Bewoners bewogen fanatiek en niet geheel onbelangrijk: wat een lol.

Van een kwartier stoelyoga naar een half uur. Want ze wilde meer en meer. Ik heb er samen met de bewoners enorm van genoten. Rumah Kita tot de volgende keer!

——

Ik had trouwens geen moeilijke bewegingen voorgedaan! Gewoon go with the flow.

Met uw linkerhand op uw rechterschouder en dan uw hoofd schuin naar links houden…Voor ons is dit een makkelijke vraag. We doen zonder na te denken het gevraagde. Bij mensen met dementie kan deze vraag een verwarde blik opleveren.

Daarom denk ik dat je een lesje moet voorbereiden en aan moet passen op de doelgroep.

Veel liefs van Lisa (supportmedewerker Ideon)Stoelyoga Lisa Rumah Kita

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.