Samen dementievriendelijk

Ik stond laatst in een kledingwinkel en zag op een afstandje een vrouw afrekenen bij de kassa. Haar pasje werkte niet en de 2 verkoopsters zeiden iets tegen elkaar dat ik niet verstond. De vrouw haalde een ander pasje tevoorschijn, dat eveneens niet werkte. Je zag wat verwarring bij de vrouw en de verkoopsters. Er werd weer wat met elkaar gesproken en uiteindelijk vertrok de vrouw, zonder de aankopen. Toen ik naderbij kwam hoorde ik de verkoopsters tegen elkaar zeggen, dat de vrouw al 5 keer haar pasjes had geprobeerd en steeds weer opnieuw hetzelfde pasje tevoorschijn haalde. Was dit een vrouw met dementie? Ik weet het niet. Ik speelde de scene pas weer in mijn hoofd af, toen ik de verkoopsters met elkaar hoorde praten over het steeds weer pakken van het pasje.

Wat zouden deze verkoopsters gedaan hebben als ze de cursus van samen dementievriendelijk hadden gevolgd?

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Een goede gelegenheid om aandacht te geven aan ‘Samen dementievriendelijk’. Dit is een beweging die de kennis over dementie wil vergroten en het taboe op dementie wil doorbreken. Het is een initiatief van Alzheimer Nederland, het Ministerie van VWS, Deltaplan dementie en PGGM. Met een beetje kennis over dementie kun je al een heel verschil maken.

Wat doe je bijvoorbeeld als je achter de kassa zit en een wat verwarde klant laadt niet al haar producten op de band? Of als ze zonder betalen vertrekt uit je café? Of als je haar op woensdagmiddag 4 uur door het raam van een leeg schoollokaal ziet kijken?

Er komen steeds meer mensen met dementie en zij wonen steeds langer thuis. Daardoor zal je vaker in contact komen met mensen met dementie. Ze wonen in je buurt, je komt hen tegen in de winkel, de bibliotheek of in het dorp tijdens een wandeling. Het kan GOED zijn om dan wat handvatten te hebben in de omgang met mensen met dementie. Zodat je op een vriendelijke manier contact kunt leggen als je iemand tegen komt die ‘in de war’ lijkt.

GOED betekent:
G: Gerust stellen: Kijk vriendelijk en geïnteresseerd, praat langzaam, stel een gesloten vraag.
O: Oogcontact maken
E: Even meedenken ‘Ik kan wel even helpen, meelopen, bellen..’
D: Dank je wel! ‘Wat leuk u ontmoet te hebben.’

Samen dementievriendelijk nodigt mensen uit om ook dementievriendelijk te worden. Dat kan door je online aan te melden en een korte online training te doen. Klik hier.

Samen dementievriendelijk leidt ook vrijwilligers op tot trainer. Zij geven de medewerkers van bedrijven en organisaties een korte training geven in bovenstaande basisprincipes. Inmiddels ben ik zo’n vrijwillige trainer en binnenkort ga ik aan de slag. Wil je je organisatie aanmelden voor een dergelijke training? Klik hier. In 2 uur krijg je dan een korte uitleg over deze GOED methode.

En wat leren wij nu van mensen met dementie? Onze leefwereld zit vol met regels en procedures. In de omgang met mensen met dementie moet je juist creatief zijn, voorbij de regels gaan, nieuwe oplossingen bedenken. Dat is de uitdaging waar we met zijn allen voor staan.


Over de auteur

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.