Muziek bij dementie

Het is zangmiddag in het verpleeghuis. De tafeltjes raken steeds beter bezet. Zingen is een populaire activiteit. Als de pianomevrouw het lied ‘Daar was laatst een meisje loos’ inzet, wordt er aanvankelijk aarzelend en later steeds harder meegezongen. Het helpt als de vrijwilligers wat aanmoedigende gebaren maken en zelf hard meezingen. De schroom verdwijnt en het volume neemt toe. De liedjes worden intensief meegezongen….

Muziek kan bij dementie een hele bijzondere rol kan spelen, daarover is inmiddels veel bekend. Het geheugen voor namen en gebeurtenissen kan steeds verder aangetast raken, het geheugen voor muziek blijft vaak lang intact. Zeker als je geliefde muziek laat horen uit de periode dat iemand ‘jong’ was, dan kunnen er bijzondere reacties volgen. Iemand met wie nog nauwelijks contact mogelijk is, kan ineens gaan reageren, meebewegen of zelf meezingen. Muziek gaat ‘het verstand te boven’.

Samen muziek maken, of als dat niet meer kan, samen muziek luisteren kan een mooie manier zijn om het gevoel van ‘samen met iets bezig zijn’ te ervaren. Als mensen in de verzonken fase van dementie zijn aanbeland, dan nog kan het luisteren naar muziek soms ineens een reactie oproepen. Probeer het zou ik zeggen, ga met muziek aan de slag, bedenk waar iemand vroeger van genoot en luister samen naar wat muziek te brengen heeft.


Over de auteur

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.