Het Geheugenkabinet

In de bibliotheek vind je boeken, dat weet iedereen. Maar bibliotheken doen tegenwoordig veel meer dan boeken uitlenen. Zo zag ik laatst op een beurs, een stand van NBD Biblion. Zij ontwikkelen een programma dat het ‘Het Geheugenkabinet’ heet. Het is gericht op het ondersteunen van mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Daar kan niet genoeg aandacht voor zijn.

Een bieb die dit programma aanbiedt, heeft ter plekke (dus in de bieb) een tafel met een selectie aan boeken, spellen, muziek en films, die allemaal gaan over het onderwerp ‘dementie’. Ons boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘ is één van de titels die in dat aanbod wordt geadviseerd.

Daarnaast zal er – samen met lokale partners – een programma aangeboden worden, om mensen met dementie en hun naasten van informatie te voorzien en in gesprek te laten gaan met elkaar. Natuurlijk kan er een breder programma ontwikkeld worden op thema’s als ‘thuis wonen’ of ‘ouderdomsziektes’. NBD Biblion ondersteunt de bibliotheken bij het opzetten van deze extra activiteiten.

Tot en met maart 2018 wordt het programma uitgewerkt en getest, waarna het beschikbaar komt voor de lokale bibliotheken. Maar als je meer wilt weten over dementie, dan hoef je natuurlijk niet te wachten tot die datum. Bibliotheken hebben een ruim aanbod van boeken over het onderwerp ‘dementie’ in hun collectie. Het kan je helpen om eens met een andere blik naar de ziekte te kijken, je vindt herkenning in de verhalen van anderen en het helpt je om kennis op te doen over omgang met je naaste met dementie.


Over de auteur

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.