Eigen kracht conferentie

Je moeder is vergeetachtig aan het worden en ze belt je steeds vaker op met vragen. Hoe regel je goede zorg voor haar, terwijl je op een uur reizen woont? Steeds meer naasten hebben met die vraag te maken, nu het aantal mensen met dementie blijft groeien. Hoe kun je met elkaar goede zorg vorm geven? Ik moest denken aan de eigen kracht conferenties. Worden die ingezet voor mensen met dementie? 

Wat is een eigen kracht conferentie? 
Een eigen kracht conferentie is een bijeenkomst waarin familie en andere betrokkenen samen een plan opstellen om problemen op te lossen. Hoe breder het netwerk dat je uitnodigt, hoe meer je de zorg kunt delen met anderen.

Dus stel je moeder heeft dementie en ze wil graag(of moet) thuis blijven wonen. Jij wilt dat steunen, maar je kunt niet dagelijks bij je moeder langs. Zou het dan niet een goed idee zijn om daar met elkaar over te praten? Om met alle mensen die je moeder een goed hart toedragen samen na te denken over hoe die zorg er uit kan zien? Wie wat kan doen en welke zorg van buiten die kring moet komen? Lees hier een blog over de eigen kracht conferentie.

Verhuizing naar het verpleeghuis
Ook bij de verhuizing naar het verpleeghuis zou een dergelijk soort bijeenkomst belegd kunnen worden. Stel dat het verpleeghuis dat organiseert bij de toekomstige bewoner thuis. Als je daarbij het brede sociale netwerk uitnodigt, dan is er alle gelegenheid om:

  • Uitleg te geven over wat dementie is,
  • Uitleg te geven over hoe belangrijk het is dat vertrouwde mensen op bezoek blijven komen,
  • Uitleg te geven over wat in contact stimulerend en remmend werkt,
  • Inzicht te krijgen in de levensgeschiedenis van de toekomstige bewoner,
  • Afspraken te maken over wie wat zal doen of blijft doen in de zorg.

Zou de zorg er anders uit gaan zien als je op deze manier de ‘intake’ regelt?


Over de auteur

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.